Fortnite
Fortnite is een populair platform met daarop honderden games, waaronder Fortnite Battle Royale. De meeste games zijn door andere spelers gemaakt. Het aanbod is enorm en veel games bevatten geweld. Fortnite zelf is gratis, maar je kunt wel geld uitgeven aan V-Bucks: daarmee koop je coole dansjes en ‘skins‘ voor personages. Ook kun je chatten.
Hierboven zie je een video van Fortnite Battle Royale, de meest populaire en bekende Fortnite game. Tijdens een potje Fortnite Battle Royale word je gedropt op een eiland. Daar moet je zien te overleven op een plek waar nog 99 andere spelers rondlopen. Iedereen verzamelt materiaal waarmee je constructies bouwt om je in/achter te verstoppen. Ondertussen proberen de spelers elkaar te vinden en neer te schieten. Wie na een tijdje als laatste overblijft, heeft gewonnen.
Verder vind je in Fornite:
- games waarin je wordt achtervolgd door een monster;
- hindernisbanen en races;
- games waarin je ‘vrij’ kan vechten, en punten scoort voor elke tegenstander die je verslaat.
Naast games die door andere spelers zijn gemaakt, vind je in Fortnite officiële en professionele games. Bijvoorbeeld LEGO Fortnite, Fortnite Battle Royale, Fortnite Save the World en Rocket Racing.
Details
PEGI leeftijdsadvies
-
Schermtijd
Aantal potjes (10-20 minuten per potje)
-
Beschikbaar op
- Mobile (09/08/2018)
- PC (25/07/2017)
- Xbox One (25/07/2017)
- Xbox Series X|S (10/11/2020)
- PlayStation 4 (25/07/2017)
- PlayStation 5 (31/12/2020)
- Nintendo Switch (13/11/2018)
-
Uitgever
Epic Games Entertainment International GmbH
Leeftijdsadvies
Er is geen PEGI leeftijdsadvies voor het platform Fortnite. Alle games in Fortnite hebben wel een eigen leeftijdsadvies. Zo heeft Fortnite Battle Royale een PEGI 12 advies, en LEGO Fortnite PEGI 7. In Fortnite kun je ouderlijk toezicht op basis van leeftijd instellen:
Ouderlijk toezicht in Fortnite
Er zijn in Fortnite (honderd)duizenden games te vinden die allerlei verschillende leeftijdsadviezen hebben.
Om te voorkomen dat jouw kind via Fortnite in aanraking komt met games waar ze nog te jong voor zijn, stel je ouderlijk toezicht in. Dat doe je zo:
- Start Fortnite op en ga rechtsbovenin naar het menu
- Selecteer PARENTAL CONTROLS
- Stel een pincode in
- Stel het ouderlijk toezicht naar wens in: geef een PEGI leeftijdslimiet aan, beperk chatfuncties of laat grof taalgebruik filteren
De leeftijdsadviezen van alle games in Fortnite worden in eerste instantie bepaald door de makers van de games zelf. Zij vullen een vragenlijst in over de inhoud van hun game. Organisaties zoals PEGI controleren zo veel mogelijk van deze vragenlijsten, en passen de leeftijd indien nodig aan.
Schermtijd afspreken
Wil je thuis schermtijd afspreken voor Fortnite? Vraag dan eerst welke game je kind precies speelt in Fortnite. Vraag daarna of die game draait om korte wedstrijdjes, of dat ze de game op elk moment kunnen verlaten.
Bijvoorbeeld:
- Een potje Fortnite Battle Royale duurt zo’n 10 tot 20 minuten, en kun je niet zo maar afsluiten: dan verlies je direct.
- De game LEGO Fortnite kun je wat makkelijker afsluiten: je start de volgende keer gewoon waar je gebleven was.
Gaat het om korte potjes, spreek dan eens thuis af hoeveel potjes er gespeeld mogen worden. Zo voorkom je dat je kind een wedstrijd verliest omdat ze het halverwege moeten afsluiten.
Let ook hierop
Geld uitgeven
Fortnite is gratis te installeren, maar het kopen van allerlei items gebeurt met V-Bucks – en V-Bucks koop je dan weer met echt geld. Ook kun je een ‘Battle Pass’ kopen die 1 seizoen geldig is. Dat is ongeveer 3 maanden. Tijdens die periode maak je aanspraak op extra beloningen.
Omdat Fortnite gratis is, zijn de extra’s (V-Bucks, battle passes, skins) het verdienmodel.
Online spelen en chatten
In Fortnite communiceer je online met anderen, via audio. Handig wanneer je moet samenwerken, maar er kan ook grof taalgebruik voorbij komen. Je kunt deze ‘voice chat’ ook uitzetten. Dat doe je zo:
- Ga naar het menu.
- Klik op Instellingen.
- Ga naar Audio.
- Stel in met wie je kunt chatten: alleen met vrienden, met niemand of met iedereen.
Lees ook:
Fortnite-maker krijgt boete voor misleidende reclames
Vanwege misleidende reclames heeft Epic Games van de ACM boetes gekregen van in totaal ruim 1,1 miljoen euro.