Skip to main content

Betalen met aandacht: advertenties in mobile games

Gamen je kinderen vaak op een mobieltje of tablet? Dan kunnen ze, zeker als het ‘gratis’ games zijn, advertenties tegenkomen. In veel gratis games zijn advertenties het verdienmodel van de game-maker. Je ‘betaalt’ dan met je aandacht in plaats van met geld.

In deze Gamebit lees je wat voor advertenties er in mobile games zitten, wat de risico’s zijn en wat je hieraan kunt doen.

Soorten advertenties in mobile games

In mobile games kom je verschillende soorten advertenties tegen:

Banner-advertenties: deze verschijnen meestal aan de boven- of onderkant van het scherm. Soms blijven ze constant in beeld.

Video-advertenties: dit zijn vaak verplichte advertenties die een speler móet bekijken om verder te gaan. Ook kun je soms beloningen verdienen door een video-advertentie te bekijken. De advertenties zijn vaak voor andere mobile games.

Advertenties voor in-app aankopen: dit zijn advertenties in de game die jou aanmoedigen om via een microtransactie virtuele items te kopen, of alle advertenties te verwijderen.

Pop-ups: deze verschijnen plotseling op je scherm, soms middenin een level, waardoor je ze snel per ongeluk aanklikt. Je wordt dan naar een aankoop of een externe website geleid.

Risico’s van advertenties in mobile games

Advertenties in mobile games brengen verschillende risico’s met zich mee. Zo kunnen advertenties schadelijke beelden bevatten voor kinderen. De inhoud van de advertenties komt helaas niet altijd overeen met de PEGI leeftijd van de game zelf. De PEGI leeftijd zegt alleen iets over de inhoud van de game, niet over de inhoud van advertenties ín een game.

Ook kunnen kinderen per ongeluk op advertenties klikken die naar (in-app) aankopen leiden. Zo kan er, zonder dat je het als ouder of opvoeder doorhebt of goedkeurt, geld worden uitgegeven.

Wat kun je doen?

Als opvoeder kun je een aantal dingen doen om de risico’s van advertenties in mobile games te beperken:

#1

Gebruik ouderlijk toezicht

Zowel de Google Play Store als Apple’s App Store bieden ouderlijk toezicht aan. Hiermee kun je instellen welke games je kind kan downloaden en gebruiken. Ook kun je in-app aankopen uitschakelen.

#2

Koop premium versies

Veel games hebben een ‘gratis’ versie met advertenties, en een betaalde ‘premium’ versie zonder. Overweeg de premium versie te kopen, of verwijder (als dat kan) alle advertenties via een microtransactie in de in-game shop.

#3

Kijk mee

Kijk (of speel) eens mee terwijl je kind een mobile game speelt. Je ziet dan met eigen ogen hoe de advertenties werken, en kunt ingrijpen wanneer er per ongeluk op geklikt wordt.

    En zie je een advertentie die totaal niet past bij het PEGI leeftijdsadvies van de game? Rapporteer dit dan aan Google of Apple. Zij bepalen welke advertenties in welke game vertoond worden.