Skip to main content

Geen strijd over schermtijd

Het kan moeilijk zijn om thuis een balans te vinden in game-tijd en het gebruik van schermen. Hoe lang is ‘normaal’? Lastige vraag, want er zijn geen vaste regels voor schermtijd – alleen algemene richtlijnen, omdat ieder kind (en gezin) anders is.

Op deze pagina leggen we uit wat de richtlijnen zijn, en leren we je een truc voor het maken van haalbare afspraken over game-tijd.

Geen vaste tijd, maar een aantal potjes

Tijdens gesprekken[i] die in opdracht van NICAM werden gevoerd met ouders en pubers, gebeurde iets wonderlijks: één ouder gaf aan dat er thuis nooit strijd was over schermtijd. Waarom? Hij had ontdekt – door ook een keer Fortnite te spelen – dat je games niet altijd kan pauzeren of stoppen op een vast tijdstip. Je hoort een potje Fortnite af te maken, anders verlies je sowieso. En dat is geen fijn gevoel. Vergelijk het met het lezen van een boek: stop jij direct na precies een uur lezen, of lees je liever nog even dat spannende hoofdstuk uit? Deze ouder gaf aan dat ze daarom geen vaste tijd afspreken, maar een aantal potjes.

[i] Beleving gamedrag. Onderzoek door GfK in opdracht van NICAM. 13 december 2021.

Wat spreek je af?

Niet elke game kan dus op pauze: in veel (online) games speel je korte wedstrijdjes, en als je middenin een wedstrijd stopt verlies je. Bijvoorbeeld in Brawl Stars, Fortnite of Rocket League. Spreek bij deze games af hoeveel potjes er gespeeld mogen worden. Dan weet je kind waar ‘ie aan toe is.

Voor games die op pauze kunnen, zoals Minecraft en Super Mario Bros. Wonder, kun je een schermtijd in minuten afspreken. Je kind verliest niets wanneer de game wordt gepauzeerd of gestopt.

Om jou te helpen bij het maken van afspraken, geven wij in elke Gamewijzer aan: 

  • Kan de game ‘ouderwets’ op pauze of gaat het om korte potjes?
  • Hoe lang duurt zo’n potje dan gemiddeld?

Vervolgens kun je hier jouw afspraken op baseren. Wil je dat iedereen over een half uur aan tafel zit? Dan is er tijd voor één potje Fortnite of tien potjes Brawl Stars.

Schermtijd in de praktijk

Voorbeeld #1: Fortnite

Check de Gamewijzer over Fortnite Battle Royale.

Daar lees je dat Fortnite Battle Royale niet op pauze kan. Je speelt een aantal potjes en één potje duurt 10-20 minuten.

Dus: wil je over een half uur aan tafel? 

Spreek dan af dat je kind nog één potje Fortnite mag spelen.

Voorbeeld #2: Minecraft

Check de Gamewijzer over Minecraft.

Minecraft kan op pauze. Wanneer je het afsluit, kun je opslaan waar je bent gebleven.

Dus: wil je over een half uur aan tafel?

Spreek dan af dat Minecraft over 30 minuten op pauze gaat (of uit).

Voorbeeld #3: Brawl Stars

Check de Gamewijzer over Brawl Stars. 

Brawl Stars kan niet zo maar op pauze. Het draait om korte potjes. Die duren maar een páár minuten per potje. 

Dus: wil je over een half uur aan tafel?

Spreek dan af dat je kind nog 10 potjes mag Brawlen.

    Richtlijnen

    Er zijn geen strikte regels voor schermtijd die op elk gezin van toepassing zijn. Er zijn alleen algemene richtlijnen die ouders kunnen volgen. Daarnaast is niet alle schermtijd gelijk: met educatieve apps en leerzame games wil je misschien anders omgaan dan met schietspellen of drukke animatiefilms. 

    Een veelgehoorde richtlijn is de ’20-20-2′ regel: neem na elke 20 minuten schermtijd 20 minuten pauze, en speel minstens 2 uur per dag buiten. Deze regel is vooral gericht op de bescherming van jonge ogen en het bevorderen van fysieke activiteit.

    Onderaan de streep geldt vooral dat balans belangrijk is voor een gezonde relatie met media en technologie. Ook kun je zicht en controle houden op schermtijd door gebruik te maken van allerlei parental control tools.

    Speel mee

    Kinderen gebruiken een scherm vaak alléén, zonder ouder er bij. Dat blijkt uit het Iene Miene Media onderzoek van Netwerk Mediawijsheid uit 2024. Maar dat zelfde onderzoek noemt ook dat het béter zou zijn als ouders wel meekijken:

    “Net als bij het samen spelen of lezen kunnen ouders van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van hun jonge kind als ze samen filmpjes kijken of spelletjes spelen en dat ook samen met de kinderen bespreken, er uitleg bij geven of kinderen bijvoorbeeld aanzetten tot raden.”

    Maak dus niet alleen afspraken over schermtijd, game ook eens samen!