Wat is Steam?
Steam is een gaming platform voor de computer. Gebruikers kunnen er games opzoeken en kopen. Ook kun je chatten met vrienden, samen gamen en livestreams kijken.
Wat is er te zien?
Steam is in de eerste plaats een digitale winkel voor computerspellen. Het heeft een gigantische bibliotheek met grote, kleine, dure, goedkope en zelfs gratis games. Niet elk spel heeft een PEGI leeftijdsadvies: dat is namelijk niet verplicht op Steam (en wel op, bijvoorbeeld, de Nintendo eShop).
Op een winkelpagina kun je beelden van een game zien, een beschrijving, recensies van andere gebruikers, eventuele livestreams en nog veel meer. Als je een account hebt op Steam, krijg je ook games aangeraden door een algoritme, en kun je met andere gebruikers vrienden worden, chatten en samenspelen.
Wat zijn de risico’s?
Schadelijke beelden en games zonder leeftijdsadvies
Er staan duizenden games op Steam. Een deel daarvan is kindvriendelijk, een deel is gericht op volwassenen. Sommige games zijn afgeschermd tot je je geboortedatum invult. Ook zul je bij sommige games PEGI leeftijdsadviezen zien, maar niet overal: op Steam is het niet verplicht om een PEGI leeftijdsadvies te laten zien.
Chatten met anderen
Er is veel sociaal contact mogelijk via Steam: met vrienden of met vreemden, via chatberichten, forums of audio. Ook kun je profielpagina’s van andere gamers bekijken: deze profielen staan standaard ‘open’ en zijn dus door iedereen te bekijken.
Wat kun je doen?
Ouderlijk toezicht instellen
Steam biedt aardig wat technische hulpmiddelen om als ouder gebruik van te maken. De belangrijkste functie heet Family View (op een Nederlands account: ‘Gezinsweergave’). Hiermee stel je het account van je kind in zoals jij wilt en kun je bepaalde games, het gebruik van de forums en het uitgeven van geld afschermen met een pincode. Meer details over deze instellingen vind je op de website van Steam.
Zoek informatie op over games (met of zonder leeftijdsadvies)
Heeft de game een PEGI leeftijdsadvies? Zoek de titel dan op bij Gamewijzer of PEGI zelf, en ontdek wat er allemaal in zit. Heeft de game géén leeftijdsadvies? Zoek dan op internet beelden van de game en lees de winkelpagina goed door. Zo kun je het beste bepalen of je kind de game mag spelen. Al deze info is ook een goede aanleiding om met je kind te praten over games, en je te verdiepen in hun belevingswereld.